(Foto) Schimb de experiență cu Eco-Școala: Sireți-Ropazi (Letonia)

1544

În anul 2016 Primăria Sireți a inițiat legături de prietenie cu Primăria Ropozi din Letonia, iar în 2018 a fost semnat și un acord de colaborare.

La început primăriile s-au axat pe proiecte ce vizau probleme locale, economice, culturale, și de tineret, în iarna anului 2018 a fost depus un proiect comun pentru tineret în cadrul programului european Erasmus+. Astfel, în primăvara anului 2018 am devenit parteneri a proiectului  ”Our green inspiration” finanțat de Programul european Erasmus+ care este parte a proiectului Eco-școala, inițiat de un grup de elevi și profesori din localitatea Ropazi, Letonia.

Astfel în luna august, o echipa formată din 15  tineri și un profesor din localitate, am mers în localitatea Ropazi, Letonia pentru a fi încadrați  în acest  proiect. Timp de 6 zile tinerii au fost implicați într-un șir de activități ce au avut drept scop formarea conștiinței ecologice la elevi.

Agenda proiectului a cuprins activități foarte variate și interesante; copiii au participat la ateliere de lucru, excursii, au vizitat una dintre cele mai mari întreprinderi de reciclare a deșeurilor din apropiere, uzina de prelucrare a lemnului, am exploatat diferite trasee ecologice, workshop-uri cu plantare de copaci, plante decorative, robotica. La fel, am asistat la multiple activități de informare despre impactul poluării asupra mediului înconjurător.

Aflându-ne în Letonia, am descoperit multe lucruri frumoase, am observat cât de curată și verde este această țară, am descoperit că oamenii sunt foarte frumoși la chip și la suflet.

Membrii  Proiectului „Inspirația noastră verde” au reușit în acest răstimp să ne trezească  dorința de a ocroti natura prin acțiuni de colectare, reciclare a deșeurilor, de  întreținere  a spațiului verde și a curățeniei în jurul nostru.

În  luna octombrie, proiectul a continuat deja cu vizita echipei de tineri din Letonia în localitatea noastră, la Sireți. Am constituit o agenda de activități care a cuprins excursii de descoperire a plaiului natal: Orheiul Vechi, Rezervația Codrii și Mănăstirea Hâncu. Descoperirea tradițiilor, obiceiurilor naționale: vizită la Casa Olarului, Casa Mierii. Am desfășurat diferite workshop-uri de robotica, plantare de copaci, confecționarea de Ecolăzi pentru compost pe teritoriul liceului din localitate, ateliere de lucru Hand–made, activități sportive, culturale, întâlnire cu secretarul ambasadei Letonia în Moldova.

Tinerii din ambele țări au reușit să se împrietenescă în acest răstimp, dar cel mai important este că elevii din Letonia au reușit să ne transmită un mesaj foarte important:

„Să învățăm să ne educăm din punct de vedere ecologic, să avem o gândire pozitivă în ceea ce privește mediul înconjurător și protejarea acestuia. Trebuie să renunțăm la ideea de „Lasă că are cine să facă!” și să avem încredere că, orice gest mic făcut este de real folos în a respira și a trăi mai sănătos”.

Taisia Turcanu,
profesor Liceul Teoretic Sireți, specialist probl. tineretului.

Comentarii