(Foto) Conacul din Dolna a ajuns pe o monedă de argint

1871

Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație noi monede comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic, începând cu 28 decembrie. Printre acestea este și una ce are pe revers imaginea conacului boieresc din Dolna, raionul Strășeni.

Moneda, apărută în colecția  „Conace boierești”, este de argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, și are reprezentat Conacul lui Zamfirache Ralli din Dolna, fosta reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea.

Moneda are un tiraj de 300 exemplare, fiind de calitate proof, cu greutatea de 16, 5 grame și un diametru de 30 mm. Chiar dacă valoarea nominală  de 50 lei, aceasta poate fi cumpărată de colecționari cu 486 lei.

Conacul lui Zamfirache Ralli este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea, construită de bogatul boier grec Zamfirache Ralli, în satul Dolna, gubernia Basarabia (în prezent raionul Strășeni, Republica Moldova). Locul a devenit mai cu seamă cunoscut datorită faptului că a fost vizitat adeseori de cunoscutul poet rus Aleksandr Pușkin, exilat între 1821 și 1823 la Chișinău.

 

 

Comentarii