(Video) Documentar de excepție despre roadele înfrățirii Țigănești – Piscu

1219

Înfrățirea dintre satul Țigănești din raionul Strășeni și localitatea Piscu, județul Ilfov, dă noi roade. Un film documentar de 30 minute, realizat de o echipă din România, arată munca depusă de către cele două comunități înfrățite de a renaște arta olăritului și de creare a unui muzeu sătesc.

În anul 2018, Şcoala de la Piscu a împărtășit experiența sa comunității de la Ţigăneşti, Strășeni. Împreună au fost realizate ateliere pentru copii despre civilizația veche românească şi meşteşug, la Piscu şi la Ţigăneşti, cercetare antropologică a comunităţii şi muncă împreună la întemeierea unui muzeu sătesc la Ţigăneşti.

Clădirea vechii școli a satului a fost reabilitată prin tehnici tradiționale, cu implicarea comunităţii locale, găzduind în prezent o colecție de artefacte vechi, locale: troiţe, oale, scoarţe, unelte din lemn. Începutul de expunere configurează deja un parcurs simbolic în inima Ţigăneştiului de odinioară: muncă, credinţă, sărbătoare. Acest muzeu este rodul vizibil al întâlnirilor peste timp dintre Piscu şi Ţigăneşti, trecut şi prezent.

Filmul documentar „Țigăneşti – Piscu- Țigăneşti” a fost realizat de Diana Iabraşu și a fost prezentat zilele trecute la Muzeul Țăranului Român în cadrul Festivalului Culese din Balkani.

Comentarii