(Video) Un strășenean afirmă că i s-a fabricat un dosar și riscă să fie pe nedrept privat de libertate

2246

Andrei Miroșnicenco, locuitor al orașului Strășeni, susține că riscă să fie trimis la închisoare sau internat într-o instituție de psihiatrie după ce pe numele său a fost pornită o cauză penală, fiind acuzat că l-ar fi privat de libertate pe fratele său diagnosticat cu retard mintal și deficiențe în dezvoltare. Bărbatul consideră că dosarul penal i-a fost fabricat cu scopul de a-i deposeda pe frați de apartamentul și două terenuri care le-au revenit drept moștenire după decesul mamei, transmite ipn.md.

Într-o conferință de presă, Andrei Miroșnicenco a declarat că totul a pornit acum un an și jumătate. După decesul mamei, a rămas să aibă grijă de fratele cu dizabilități. S-a adresat la primăria din oraș, cerând să-i fie stabilită tutela asupra fratelui, însă și primarul, și medicul de familie, și șeful centrului medical, dar și alți responsabili, au tergiversat eliberarea actelor necesare. Bărbatul spune că s-a plâns la procuratura raională, însă nici după un an nu a primit răspuns.

Andrei Miroșnicenco susține că, între timp, a aflat că medicul de familie s-ar fi plâns că nu este lăsat să intre în locuință pentru a-i consulta fratele, fapt pe care îl neagă. De asemenea, bărbatul spune că a fost acuzat că nu îl scoate pe frate la plimbări. Acesta afirmă însă că se plimbau, dar se întâmpla de obicei în ore mai târzii, când revenea de la muncă.

La începutul anului, Andrei Miroșnicenco spune că s-a trezit cu un grup de funcționari la ușă, printre care erau medicul, asistentul social, polițistul. Aceștia au verificat condițiile de trai și i-au spus că îl iau pe frate la spital pentru un consult medical. Dar, după câteva zile, l-au dus într-un internat de profil din Cocieri.

Bărbatul afirmă că, mai nou, a fost declarat fără discernământ și că ar prezenta pericol social. Potrivit lui, există un act în care este diagnosticat cu schizofrenie juvenilă, dar e un document falsificat, obținut de la psihiatrie de către bunica sa, încă în perioada sovietică, pentru a-l elibera de serviciul militar.  Pentru a dovedi că este integru mintal, Andrei Miroșnicenco susține că a fost de acord să fie internat la o instituție de profil, timp de două săptămâni, însă acolo i s-ar fi administrat cu forța tratament, fiind mai bine de jumătate din perioada de spitalizare inconștient.

Andrei Miroșnicenco a declarat că nu are probleme de sănătate și nici nu a avut vreodată o atitudine neglijentă față de fratele său, care este singurul care i-a mai rămas după decesul mamei. În opinia sa, acest dosar a fost fabricat cu un singur scop, și anume pentru a-l deposeda atât pe el, cât și pe fratele său, de apartamentul cu trei camere, două terenuri, dar și niște sume de bani rămase în contul bancar al mamei sale. Potrivit lui, din cauza dosarului, nu poate obține moștenirea.

Bărbatul a mai spus că acum tutela asupra fratelui său, cărui îi revine jumătate din bunurile moștenite, o deține viceprimarul din Strășeni.

Andrei Miroșnicenco a făcut apel către comunitatea de avocați, îndemnând să fie ajutat în acest caz. Dânsul spune că autoritățile au scopul să-l bage la închisoare sau să-l interneze forțat într-o instituție de psihiatrie, de unde presupune că nu va mai ieși integru. De asemenea, el cere o justiție corectă în cazul său și nu numai, pentru că e sigur că nu este singurul de acest gen.

Comentarii