Guvernul obligat să achite 7.500 de euro unei femei din Strășeni care a fost violată

689

Guvernul Republicii Moldova va trebui să achite 7.500 de euro unei femei din raionul Strășeni care a fost violată. Este decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO). Plângerea depusă a fost reglementată amiabil de către reclamantă și Guvern, în iulie 2018, se anunță într-un comunicat Promo-LEX.

A.B. este o femeie, acum în vârstă de 64 de ani, dintr-o localitate a raionului Strășeni, care a fost violată de un tânăr din mahala pe nume R.R. Violul a avut loc în luna iunie 2012. Chiar dacă A.B. a solicitat acordarea unui prejudiciu moral echitabil pentru a compensa prejudiciile cauzate prin infracțiune, Judecătoria Strășeni a decis acordarea unei despăgubiri morale în sumă de 3 mii de lei pentru femeia violată. De  asemenea, prin sentința instanței de fond, bărbatul a fost condamnat la 3 ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a casat parțial sentința Judecătoriei Strășeni din ianuarie 2013 și a decis aplicarea unei pedepse cu închisoarea, cu suspendare condiționată, acesta fiind pus în  libertate.

În februarie 2014, reclamanta s-a plâns la CtEDO, acuzând că, în urma eliberării agresorului, a fost abuzată și umilită de către acesta pentru că l-a denunțat autorităților. Ea a calificat prejudiciul moral în sumă de 170 de euro pentru toate suferințele, drept o modalitate de a fi luată în derâdere de către instanțele naționale.

Deși inițial Guvernul de la Chișinău a cerut declararea plângerii ca inadmisibilă, ulterior, Executivul a căzut de acord să achite 7.500 de euro în calitate de prejudiciu moral, material, costuri și cheltuieli.

Potrivit avocatului Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, „instanțele naționale de judecată se pare că nu au ținut cont de circumstanțele cazului, care nu este unul ordinar, de mediatizarea intensă a acestuia, vârsta victimei și condițiile în care a avut loc infracțiunea. Instanța de judecată nu motivează sub nici o formă soluția adoptată, fapt ce a amplificat considerabil sentimentul de frustrare și injustiție pe care-l  avea victima. Curtea Supremă de Justiție ar trebui să asigure că există o practică unitară legată de aplicarea pedepselor pentru infracțiuni de viol și deciderea acordării victimelor în calitate de sume pentru acoperirea prejudiciului moral și material în volum echitabil”.

Comentarii