(Video) Valentina Casian, despre posibilitățile și impedimentele cu care se confruntă primarii

1375
captură video

Posibilitățile de dezvoltare a comunităților din RM și impedimentele cu care se confruntă primarii în cadrul acestui proces au fost subiecte abordate în cadrul emisiunii „Ora Primarului” de la 10 TV. Unul din invitații în studiou a fost Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni, vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Primarul municipiului Strășeni Valentina Casian a subliniat faptul că s-a lucrat foarte mult la elaborarea unui plan de acțiuni privind dezvoltarea economică a localității. „Nu putem vorbi despre dezvoltarea unei comunități dacă nu există dezvoltare economică, dacă nu sunt investitori,  iar aceștia nu vin dacă nu avem infrastructura necesară, iar fără finanțe infrastructura nu poate fi dezvoltată. Bugetele austere nu ne permit să reabilităm infrastructura pentru a crea toate condițiile ca investitorii să vină în localitățile noastre. Putem ieși din acest cerc vicios doar datorită competenței și deschiderii APL, dacă primarul are o echipă, deoarece alesul local nu poate să facă față singur tuturor acestor provocări, el trebuie să fie asistat de funcționari publici în tot procesul de administrare. Totodată, pornim și de la ideea că nu poți să acționezi, să construiești ceva fără ca să ai elaborat un plan de acțiuni în baza căruia vei implementa proiecte și vei dezvolta localitatea. Avem elaborată strategia de dezvoltare social-economică a municipiului Strășeni. Urmează să elaborăm și să fie aprobat și acest plan de dezvoltare economică locală ce va fi și o etapă de actualizare a strategiei noastre. În dependență de suportul financiar și asistența tehnică vom purcede la implementarea acelor măsuri ce sunt în planul respectiv de dezvoltare economică a localității. Trebuie să preluăm și din bunele practici ale colegilor noștri și să ne axăm pe dezvoltarea comunităților pe care le administrăm, să vedem care sunt punctele forte și punctele slabe, să le scoatem în evidență pe cele tari și astfel să atragem investitorii în comunitățile noastre. Astăzi, în sub-zona economică liberă de la Strășeni avem investiții de peste 35 de milioane euro și vânzări anuale de peste 350 de milioane de lei. De această dezvoltare depinde și bugetul comunității, sunt surse suplimentare în situația când acești rezidenți, agenți economici sunt înregistrați în localitatea noastră. Totuși, deocamdată este prea puțin pentru a dezvolta infrastructura”.

Potrivit Valentinei Casian este foarte importantă și colaborarea, găsirea unui consens între primar și Consiliul local. „Crearea sub-zonei economice libere în Strășeni a demarat cu adoptarea unei decizii prin care Consiliul municipal și-a exprimat acordul și mă bucur că până în final a prevalat interesul localității. Am elaborat un proiect privind construcția unui drum peste râul Bâc și peste calea ferată, valoarea căruia se estimează la peste 100 milioane de lei, iar bugetul localității este 40 de milioane. Nu putem să vorbim despre dezvoltarea localităților cu sursele pe care le avem în bugetul local. Investițiile și suportul rezidenților din cadrul sub-zonelor economice libere sunt, de asemenea, foarte importante pentru noi. Totodată, orice proiect ce se implementează în municipiul Strășeni este cu suportul financiar al cetățenilor și al agenților economici din comunitate. Mă bucur că există această relație prietenoasă între autoritatea locală și agenții economici. Poate mai sunt unele disensiuni atunci când este vorba de aprobarea taxelor, dar prin discuții reușim să soluționăm aceste probleme. Spre exemplu, în 2017 am implementat proiecte de iluminat public stradal în valoare de peste 2 milioane de lei. Acum avem în derulare alte proiecte de extindere a iluminatului public stradal, în valoare de peste 4 milioane de lei. Cum am putea să implementăm asemenea proiecte cu resurse doar din bugetul local, dacă nu ar fi o taxă pe măsură și dacă nu ar fi o implicare a cetățenilor și a agenților economici? Le mulțumesc tuturor celor care ne sprijină în reabilitarea infrastructurii pentru a crea condițiile necesare pentru a veni cât mai mulți investitori în localitatea noastră”.

Concluzia primarul municipiului Strășeni a fost că o localitate poate fi dezvoltată dacă există o atmosferă prietenoasă între mediul de afaceri și autoritatea locală, dacă există colaborare între autoritatea locală și autoritatea centrală, dar și autoritățile din alte țări, în scopul preluării din bunele practici și aplicarea acestora în localitățile din Republica Moldova.

Sursa: calm.md.

Comentarii