2 în 1: Hramul satului și Ziuă Băștinașului vor fi sărbătorite la Scoreni

866
facebook.com/PrimariaScoreni/

Marți, 28 august 2017, a doua zi după marcarea Independenței Republicii Moldova, în satul Scoreni va fi iarăși sărbătoare. „Adormirea Maicii Domnului” este ziua când scorenenii sărbătoresc hramul localității, dar și ziua băștinașului.

Sărbătoarea va începe la ora 8:00 cu o slujbă divină la Biserica „Sfântul Spiridon”, după care, începând cu ora 15:00, se vor desfășura competiții sportive pe Stadionul Central al satului: trânta la cucoș și la berbec.

De la 18:00 băștinașii și oaspeții acestora sunt așteptați la „Scoreni – vatra mea de dor” – compoziției muzicală și artistică, urmată de focuri de artificii și „Hora satului”.

Ziua se anunță a fi una specială întrucât în anul 2018 se împlinesc 300 de ani de la prima atestare documentară a Scorenilor.

Conform Dicționarului statistic al Basarabiei din 1923, satul a fost întemeiat în 1718, de către familiile moldovenești Stavăr și Mironescu. O altă sursă datează prima atestare documentară la 22 august 1763, când „din luminata poruncă a Măriei Sale Grigore Callimachi, Grigore Clichici ot Scoreni […] au mers la hotarul ce este în șesul Bâcului, să grijească pricina moșiei Sfintei Vineri, ce se chiamă Strășeni”. Aceeași sursă documentează că așezarea era moșia lui Scorea.

 

Comentarii