(Video) „Dialoguri cojuşnene”- prima tabără de sculptură din Cojuşna

365
Compoziţii sculpturale din lemn, adevărate opere de artă ale unor artişti profesionişti vor înnobila de acum înainte parcul din satul Cojuşna. Au fost realizate la prima ediţie a taberei de sculptură „Dialoguri cojuşnene”, o idee inspirată a unor profesori de arte plastice din localitate, ce a devenit realitate graţie susţinerii financiare a primăriei din localitate şi a unor oameni de afaceri, relatează Mesager.

Valentin Vârtosu vine în fiecare dimineaţă cu bicicleta în parcul din Cojuşna, unde lucrează la compoziţia sculpturală din renumita colecţie de „Dorumetre”.
„Am fost un întreg cu lucrarea. E o temă pe care o preiau: dorumetrele mele, mecanismele de măsurat dorul de ţară – Există asemenea mecanisme? – Da există, mai ales pentru noi, cei care suntem în afară ţării şi purtăm dorul ca o pecete a sufletului”, a declarat sculptorul Valentin Vârtosu.

Şi celelalte sculpturi din lemn sunt  mai puţin obişnuite pentru o localitate rurală, aşa precum „Urme de femeie” de Alexei Vidraşcu; „Dialoguri cojuşnene”  de Mihai Lazăr; „Badea Mior” de Radu Granaci sau „Fereastra de la etajul  2”, de Mihai Damian.

În fiecare vară Iurie Platon părăseşte Germania unde este stabilit şi revine în  Moldova.

„Nu poţi sculptura s-o faci într-un fel pentru sat, în altul pentru oraş. Într-un fel pentru Moldova şi în altul pentru Europa. Eu unde merg, indiferent de ţară, continent, lucrez întotdeauna în stilul meu. Am venit mai mult ca să susţin ideea taberei, inițiativa”, a spus sculptorul Iurie Platon.

Ideea a venit din partea unei familii de profesori de artă plastică din Cojuşna: Teodora şi Vasile Hubenco.

„Când se arunca nişte lemn, mi-a venit ideea să-l facem sculptură, pentru că până la urmă dacă nu-i dădeam şansa de a trăi o altă viaţă, o altă dimensiune – era pur şi simplu ars într-o sobă”, a declarat organizatorul taberei din Cojușna, Vasile Hubenco.

„Este nevoie ca în sat să mai venim cu artă autentică, să educăm, să promovăm valorile culturale, gustul estetic al oamenilor de la sate”, a spus soția acestuia, Teodora Hubenco.

Prima ediţie a taberei de sculptură a fost susţinută de oameni de afaceri și primăria din localitate.

„Deoarece omul nu trăieşte numai cu pâine şi cu sare, dar şi cu ceva pentru suflet. La şedinţa consiliului a fost aprobată alocarea surselor financiare necesare. Deşi avem mai multe probleme pe care trebuie să le soluţionăm şi din punct de vedere financiar, nu am rămas indiferenţi la această iniţiativă şi, în sfârşit, vedem aşa sculpturi frumoase”, a spus primarul primarului satului Cojușna, Sergiu Jereghi.

„Omul de la ţară nu prea are timp să meargă în excursii la oraş să vadă artă şi noi am venit cu o galerie de artă modernă, de sculptură exact în sânul lor unde o să poată privi”, a menționat organizatorul taberei din Cojușna, Vasile Hubenco.

Momentul culminant al taberei va fi consemnat în data de 31 iulie cu inaugurarea expoziției compozițiilor sculpturale, ce vor rămâne să înfrumusețeze parcul şi viața oamenilor din Cojuşna.

Comentarii