(Foto) Cum arată Gimnaziul „Mihai Viteazul” după lucrările de accesibilizare

1317
Foto: suntparinte.md

Bare de sprijin, veceuri accesibilizate și cabinete specializate dotate cu materiale didactice. Toate aceste condiții sunt la Gimnaziul „Mihai Viteazul” din orașul Strășeni. Instituția de învățământ este una dintre cele 20 de școli din țară care au beneficiat de 100 de mii de dolari din partea Guvernului Japoniei, în cadrul Proiectului „Integrarea copiilor cu dizabilităţi în şcolile generale”, scrie suntparinte.md.

Gimnaziul „Mihai Viteazul” este cea mai mare instituție de învățământ din raionul Strășeni, cu aproape 1.000 de elevi. Gabriela Cociug este una dintre cei 34 de copii cu nevoi speciale care învață la acest gimnaziu.

Ea suferă de hipoacuzie bilaterală neuronală de la vârsta de 9 luni. O bună parte din timpul petrecut la școală tânăra se află la Centrul de Resurse pentru Educația Incluzivă (CREI) din cadrul instituției – cea de-a doua casă a elevilor cu nevoi speciale, spune Valentina Cernit, cadru didactic de sprijin.

Gabriela frecventează împreună cu colegii doar lecțiile de limba română, informatică, matematică, educație tehnologică și artă plastică, deoarece ea învață după curicula modificată.

Restul timpului îl petrece la CREI, unde își dezvoltă motricitatea, abilitățile sociale, cunoștințele despre lumea înconjurătoare. În cadrul proiectului, centrul a fost dotat cu materiale didactice necesare pentru lucrul cu elevii cu nevoi speciale.

Astfel, la CREI, în fiecare zi sunt organizate diverse programe de terapii ocupaționale: „dezvoltarea emoțională și socială”, „dezvoltarea comunicării și a limbii române”, „dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii”, „capacități și atitudini” și „terapia prin joc”.

Valentina Cernit susține că este foarte important că acești copii sunt incluși în procesul educațional, deoarece fiecare merită o șansă la o viață normală.

„Cadrele de sprijin îi ajută pe acești copii să capete abilități elementare, atât de importante în viața de zi cu zi. Ei trebuie să știe cum să se comporte la magazin sau la ce număr să sune atunci când se află într-o situație periculoasă. Noi ne străduim să lucrăm cu ei și să le apărăm drepturile în școală”, precizează Valentina Cernit.

Condiții europene pe bani japonezi

Directoarea instituției, Liudmila Cubeliu, susține că fiecare copil trebuie să aibă acces la educație, indiferent de condiție fizică sau statut social. „Este foarte bine că acești copii învață alături de alți copii. Astfel, ei se simt parte din societate. Unii reușesc să aibă rezultate foarte bune și chiar susțin examenele de absolvire. Acest proiect ne-a dat posibilitatea să accesibilizăm instituția și să devenim o școală prietenoasă copiilor cu nevoi speciale”, a menționat directoarea gimnaziului.

În cadrul proiectului, au fost amenajate 14 veceuri, dintre care două sunt pentru copiii cu nevoi speciale, au fost instalate balustrade în toată școala, a fost făcută reparație la lavoare și a fost cumpărat un elevator.

De asemenea, a fost amenajat și dotat cu material didactic cabinetul logopedului, unde anual vin circa 60 de elevi, majoritatea din clasele primare. În funcție de gravitatea problemei, aceștia frecventează lecțiile de două sau trei ori pe săptămână.

„Este binevenit ca în cadrul unei instituții să fie amenajat un cabinet al logopedului. Astfel, li se acordă suport copiilor care au probleme de vorbire și îi ajută să se încadreze mai ușor în procesul de studii”, a menționat Diana Pârlea, logoped în cadrul Gimnaziului „Mihai Viteazul”.

A fost amenajat și dotat cu material didactic și cabinetul psihologului.

Lilia Josu este cea care îi ascultă, le dă sfaturi și îi îndrumă pe elevi. Specialista spune că a reușit să lege o relație de prietenie cu mulți tineri, astfel că ei vin la ea de fiecare dată când au o problemă.

„Nu poți să schimbi unele comportamente care au fost formate pe parcursul mai multor ani, însă este important ca specialiștii să lucreze cu acești copii. Plecarea peste hotare a părinților duce la foarte multe probleme și este important ca să fie cineva cu care tinerii pot să discute. Sunt unele situații când elevii nu o să se încredințeze maturilor și o să dorească să discute doar cu un psiholog. De aceea, este foarte important ca în fiecare instituție să fie câte un specialist”, a adăugat specialista.

Totodată, a fost amenajat și dotat un cabinet de kinetoterapie, fiind procurată o masă pentru masaj și mai multe aparate sportive.

Proiectul „Integrarea copiilor cu dizabilităţi în şcolile generale” este parte a Programului de dezvoltare a educaţiei incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020. Banii au fost oferiți de Guvernul Japoniei prin Fondul de Politici de Dezvoltare a Resurselor Umane (PHRD), administrat de Banca Mondială şi gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova.

Sursa: suntparinte.md

Comentarii