Raionul Strășeni ar putea fi ”rupt” în două circumscripții uninominale

1291

În ședința Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a fost prezentată cea de-a doua parte a delimitării prealabile a circumscripțiilor uninominale ale Republicii Moldova.

Astfel, localitățile raionului Strășeni ar urma să fie incluse în două circumscripții electorale:
Circumscripția nr. 20. Raionul Strășeni (20 de comune) și raionul Orhei (4 comune) – 67 167 alegători.
Circumscripția nr. 22. Raionul Ialoveni (11 comune) și raionul Strășeni (7 comune) – 59 686 alegători.

Conform hărții prezentate în cadrul ședinței, cele 7 localități din Raionul Strășeni ce ar putea fi incluse în circumscripția 22 sunt: Scoreni, Căpriana, Vorniceni, Bucovăț, Lozova, Micleușeni și Dolna, în timp ce comunele din partea estică a raionului, în circumscripția 20 împreună cu 4 comune din Orhei.

Menționăm că pentru a respecta numărul orientativ de 55 000-60 000 de alegători per circumscripție electorală, unele circumscripții ar trebui să se întindă pe suprafețele a două raioane, în timp ce altele nu acoperă un raion, dată fiind populația mai mare a acestuia.
La alegerile parlamentare din 2014, Circumscripția electorală raională Strășeni avea 76 176 alegători.

Amintim că potrivit modificărilor la legislația electorală, votate în Parlament de deputații PSRM, PDM și ai grupului Leancă, Republica Moldova a trecut la sistemul electoral mixt, ceea ce înseamnă că jumătate din numărul celor 101 de deputați în Parlament vor fi aleși pe circumscripții electorale uninominale.

Comentarii