Noi investiții în agricultură la Dolna

535
O cameră de prerăcire a baciferelor a fost prezentată publicului larg în cadrul Zilei Câmpului cu genericul „Tehnologii și practici postrecoltare și procesare a pomușoarelor”. Evenimentul a avut loc în gospodăria „LollyBerry”, specializată în producerea pomușoarelor, în satul Dolna, raionul Strășeni, scrie agrobiznes.md.

Acest lot demonstrativ a fost realizat atât cu suportul Uniunii Europene prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova, cât și prin contribuția producătorului agricol, în valoare de 50 la sută din costul total al echipamentului.

Elena Moraru, coordonator în cadrul proiectului „BerryDev” a declarat: „Scopul acestui proiect este de a demonstra tehnologiile avansate din sectorul de producere a pomușoarelor și anume partea componentă a acestui lanț valoric ce ține de faza de postrecoltare, care la momentul actual practic lipsește. Valoarea totală a proiectului dat, susținut de către Uniunea Europeană, constituie 52 mii de euro.”

Tarai Iurie, director „LollyBerry”, gazda lotului demonstrativ, cultivă afine de 4 souiri: Duke, Blue Gold, Blue Crop și Brigita Blue pe o suprafață totală de 10 hectare: „Proiectul „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” a contribuit în măsură de aproximativ 50 la sută în achiziționarea acestei camere de prerăcire, costul acesteia constituind 24500 euro. Acum avem posibilitate de a prerăci afinele recoltate, direct în câmp, fiind asigurată transportarea și păstrarea calității acestor fructe până când ele ajung la consumatorul final. Sperăm ca în viitorul apropiat să extindem plantația până la 20 de hectare”.

Comentarii