(Video) Un nou festival al meșteșugarilor la Gălești

3949

De Duminica Mare la Gălești a fost mare-mare sărbătoare. Ansamblurile folclorice din Recea, Vorniceni, Zubrești și Tătărești au dat startul primei ediții a festivalului meșteșugarilor „Flori de tei, iar ne-am întâlnit…” printr-o paradă a portului popular pe ulițele satului.
Pe terenul sportiv din localitate oaspeții au fost întâlniți, așa cum cere tradiția de către gospodarii satului. În ritm de fanfară, oaspeții au vizitat expozițiile de artizanat și expoziții gastronomice tradiționale. Gospodinele din sat au pregătit plăcinte, sarmale și alte bunătați culinare.

Vera Lungu din satul Gălești este asistent medical în localitate, dar în timpul liber croșetează. Această pasiune a moștenit-o de la mama dânsei: „Croșetatul este un meșteșug vechi transmis de veacuri din generație în generație, iar un popor poate exista atât timp cât își păstrează tradițiile. Croșetatul este o artă care mă relaxează. Am deprins arta croșetatului de la mama când o așteptam să vină iarna și să croșetăm împreună”.
Festival „Flori de tei, iar ne-am întâlnit…” a fost organizat de către Primăria Gălești și Consiliul raional Strășeni cu scopul promovării tradițiilor și obiceiurilor naționale și a costumului național.

Sergiu Țurcanu

Comentarii