(Video) La Strășeni s-au marcat 99 ani de la Unirea Basarabiei cu România

1353

Vineri, 24 martie 2017, Consiliul raional și Primăria Strășeni au organizat câteva activități culturale dedicate celor 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. În sala bibliotecii publice „Mihail Sadoveanu” din Strășeni a fost organizat un simpozion cu tema „Importanța istorică a Marii Uniri de la 1918” la care au participat profesori de istorie (profesorul de istorie Nicolae Olaru – s. Sireți, Nina Macari, prof. de istorie din s. Gălești), elevi (Valeria Picicurov), profesorul universitar și directorul general al Serviciului de Stat și Arhivă, Ion Varta și vicepreședintele Consiliului raional Ion Ursu.

Ion Ursu, vicepreședintele CR Strășeni: „Noi trăim într-o unire, simțim acest fapt și e bine redat de artiștii care diseminează informația la nivel emoțional. Dacă ne amintim cum s-au pornit toată mișcarea de Eliberare Națională, legăturile dintre cele două maluri ale Prutului, cred că, la partea cultural-artistică stăm cel mai bine. Urmează să recuperăm și la celelalte capitole, în special economic care poate fi un imbold foarte puternic pentru apropiere și la urmă politic care printr-un vot universal cu majoritate mare să înfăptuim ceea ce urmează”.

După simpozionul științific, în sala de festivități a Școlii de Arte, a fost organizat un spectacol artistic cu participarea formațiilor artistice și interpreților din raion. Au luat cuvântul primarul orașului Stășeni – Valentina Casian, Președintele Asociației ASTRA Despărțământul „Mihai Emnescu”, Claudia Nestor și Nicolae Robu. Invitat special al evenimentului a fost interpreta de muzică, Artista Poporului Olga Ciolacu.
Duminică, 26 martie, în Biblioteca Publică „Mihail Sadoveanu” din Strășeni a mai avut loc o întâlnire de suflet pentru toți cei care simt românește -corul „Flacără din lacrimă”, conducător Anatol Șaptefrați, au interpretat cunoscutele piese patriotice.

Sergiu Țurcanu

Comentarii