(Video) Localitățile raionului Strășeni ar urma să fie aprovizionate cu apă din Nistru

888

Localitățile raionului Strășeni și Călărași ar urma să fie aprovizionate cu apă din Nistru prin construcția unui apeduct ce ar uni cele două raioane cu or. Chișinău. În acest sens, astăzi a fost semnat un memorandum de înțelegere dintre autoritățile Administrației Publice Locale, Ministerul Mediului și S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

Semnarea Memorandumului este o etapă din cadrul Proiectului „Îmbunătățirea Infrastructurii de Apă în Moldova Centrală”. Acest document vine să întărească angajamentul autorităților privind furnizarea apei de calitate din Chișinău către locuitorii raioanelor Strășeni și Călărași prin construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași. Memorandumul va stabili lista de priorități investiționale dar și lista localităților care vor fi conectate la apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași în cadrul primei faze a proiectului.
După semnarea Memorandumului de Înțelegere urmează să fie prezentat studiului de fezabilitate (în decembrie 2016), obținerea aprobărilor necesare, și demararea lucrărilor de construcție (2018-2019).

Președintele raionului, Mihai Popa, a declarat că acesta este un moment istoric pentru raionul Strășeni și speră că finanțatorii nu se vor opri doar la acest proiect de alimentare cu apă, fiind necesar și un sistem de canalizare.

Valentina Casian, primarul orașului Strășeni, a menționat că proiectul are o abordare corectă, când pe prim plan se pune nu numai prestarea serviciilor de aprovizionare cu apă de calitate, dar și evacuarea apelor reziduale, aceasta fiind una din cele mai mari probleme ale orașului Strășeni.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a anunțat că în prima fază ar urma construcția apeductului Chișinău-Strășeni-Bucovăț-Călărași, după care ar urma și construcția ramificațiilor către toate cele 82 de localități din cele două raioane.

Etapa I a proiectului investițional respectiv, în valoare de 16,5 milioane euro, va fi finanțată de către Guvernul Federal German printr-o asistență nerambursabilă. Implementarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Investițional va fi asigurată de către Ministerul Mediului al Republicii Moldova cu sprijinul Băncii de Dezvoltare Germane KfW.

Comentarii